Користење „колачиња“

Што се колачињата на интернет пребарувачот (cookies)?

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои веб страниците што ги посетувате ги сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен уред или телефон. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од веб страниците што ги посетувате за да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб страницата. Овие текстуални датотеки можат да бидат „постојани“ или „привремени“. Постојаните колачиња (cookies) остануваат на Вашиот компјутер и кога ќе го исклучите пребарувачот (ќе преминете во т.н. „офлајн“ состојба), а привремените се бришат веднаш штом ќе го затворите интернет пребарувачот. Колачињата (cookies) се користат за повеќе цели, пример за да се запомнат Вашите активности и нагодувања (вклучувања, избор на јазик, големина на фонт или како да се прикажува страницата), за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже навигациската историја во неа.

Зошто се користат колачиња (cookies)?

Интернет страницата revizor.mk користи колачиња (cookies) заради следното:

  • за техничко функционирање на веб страницата
  • за да се зачуваат одредени кориснички поставувања за поедноставување на интеракцијата со одделни делови на страницата.
  • за да се запомни вашиот избор, дали се согласувате (или не) со користењето колачиња (cookies) на оваа веб страница

Кога ја посетувате интернет страницата revizor.mk, можат да бидат зачувани некои податоци од Вашето пребарување, како на пример IP адресата, која содржина од веб страницата сте ја посетиле, кога сте ја посетиле и од која веб страница сте биле пренасочени кон оваа бев страница, да се собираат стандардни информации за пристапот и детали за однесувањето на посетителите, но на начин без да може некој да биде идентификуван, ниту е овозможено да се открие идентитетот на оние кои ја посетиле веб страницата.

Интернет пребарувачот на посетителот на страната може да биде нагоден да ги одбива колачињата, односно да предупредува за нивното појавување, и тие во секој момент можат да бидат избришани од сметачот на посетителот. Колачињата се потребни за правилно функционирање на интернет страницата во некои случаи.

Каков вид на колачиња (cookies) се користат?

На интернет страницата revizor.mk се користат постојани колачиња (cookies), кои го памтат пребарувањето/сесијата кога корисникот ќе го исклучи пребарувачот, со цел да се задржи состојбата на корисникот..

Дали може да се избришат или контролираат колачињата (cookies)?

Информациите поврзани со колачињата (cookies), не се користат за Ваше лично идентификување. Прифаќањето на овие колачиња (cookies) не е неопходно за работа на веб страницата, но истите ќе Ви овозможат подобро искуство во пребарувањето. Ако сакате, овие колачиња (cookies) можете да ги избришете или блокирате, но ако го сторите тоа некои карактеристики на оваа веб страна можеби нема да работат правилно.

Можете да ги избришете сите колачиња (cookies) кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер и можете да ги нагодите интернет пребарувачите за нивно спречување. Ако го сторите ова, можеби ќе има потреба рачно да ги прилагодувате преференциите секој пат кога посетувате веб страна, а исто така можно е да не работат и некои услуги и функционалноста.

Интернет пребарувачот на посетителот на страната може да биде нагоден да ги одбива колачињата, односно да предупредува за нивното појавување, и тие во секој момент можат да бидат избришани од компјутерот на посетителот. Колачињата се потребни за правилно функционирање на интернет страницата во некои случаи.

Согласно Законот за заштита на лични податоци, Ревизор Ве уверува дека податоците оставени на нашата веб-страна нема да бидат злоупотребени, објавени во било каков медиум или споделени со друго трето правно, односно физичко лице.

Scroll to Top